Kunstgras leggen, plaatsen of ophalen.

Kunstgras leggen

Kunstgras leggen

Als u besloten heeft om zelf kunstgras te gaan leggen dan moet u eerst een keuze maken welke soort kunstgras u gaat leggen. Wat is het doel van het kunstgras, wordt het kunstgras intensief gebruikt of heeft het enkel sierwaarde? Om de juiste keuze te kunnen maken kunt u kijken op de pagina met verschillende soorten kunstgras.

Ondergrond

De ondergrond van uw kunstgrasgazon is van groot belang, dit bepaald namelijk mede de draagkracht, stabiliteit en drainage. Daarom is het van belang dat u vooraf het doel bepaald van het kunstgrasgazon. U kunt kiezen voor meerdere mogelijkheden als ondergrond:

  • Zandbed
  • Verharde ondergrond
  • Zandcement

Als de ondergrond gereed is moet u het egaliseren met een waterpas of met de achterkant van een hark zodat u een vlak gazon krijgt. Een vlak gazon zorgt voor een grote sierwaarde en zorgt ervoor dat u bijvoorbeeld een speeltoestel of opblaasbaar zwembad kunt plaatsen.

Leggen van kunstgras

Stap 1: Ondertapijt leggen
Onder het kunstgras moet u een ondertapijt leggen, dit zorgt voor extra stabilisatie van de ondergrond. Tevens zorgt het gronddoek ervoor dat er geen onkruid door het kunstgras kan komen. Als u een valdemping heeft gebruikt dan is een ondertapijt overbodig. Snij het ondertapijt met een stanleymes op maat, blijft hierbij ongeveer 1 cm uit de kant.

Stap 2: Kunstgras leggen
Kunstgras moet altijd met de kijkrichting in de vleug worden gelegd, dit wil zeggen dat de sprieten richting de kijkzijde wijzen. Rol het kunstgras altijd naar de langste kant, zo krijgt u het minste aantal naden. Aan de zijkanten moet u er altijd voor zorgen dat het kunstgras overlapt, alle zijdes moeten uiteindelijk ingesneden worden. Aansluitende delen moet u niet strak tegen elkaar aan leggen, laat er een kier tussen zitten van 2 tot 4 mm.

Sla het kunstgras terug bij de naden zodat de kier ruim genoeg wordt voor de lijmband. Veeg de ondergrond/grondtapijt schoon zodat de lijmband geplaatst kan worden. Als de lijmband ligt kunt u het kunstgras terug slaan, let bij het terug klappen van het kunstgras erop dat er geen vezels tussen de naden in komen, dit zorgt namelijk voor een lelijk aanblik. Als het kunstgras is gelijmd moet u de naden goed aandrukken zodat deze goed vast zitten. U kunt de naden aandrukken door bijvoorbeeld een plank te gebruiken en hier overheen te lopen.

Als de gehele oppervlakte bedekt is met kunstgras kunt u beginnen met het insnijden van het zijkanten. Voordat u gaat snijden moet u ervoor zorgen dat het kunstgras vast ligt en niet kan verschuiven. U kunt bijvoorbeeld haringen gebruiken om het kunstgras vast te zetten. Gebruik een scherp stanleymes voor het snijden van het kunstgras. U begint aan een korte zijde, sla het kunstgras om en snij in de rug van het kunstgras. Zo kunt u een rechte lijn aanhouden en ziet u gemakkelijk waar u aan het snijden bent. Als u alle kanten heeft afgesneden is uw kunstgrasgazon bijna klaar.

Stap 3: Invulzand instrooien
Als het kunstgras ligt moet het vaak ingevuld worden met speciaal invulzand, dit invulzand noemen we kwartszand. Het invulzand zorgt voor extra gewicht op het kunstgrasgazon waardoor het meer stevigheid krijgt. Kwartszand zorgt tevens voor een langere levensduur van het kunstgras. U moet ongeveer 8 á 10 kg per vierkante meter gebruiken om het gewenste effect te hebben.

Stap 4: Invegen en opborstelen
Als u het kwartszand heeft verdeeld over de oppervlakte kunt u het zand gaan invegen. Veeg het kunstgras altijd met een harde bezem, zo verdeeld u het zand gelijkmatig over het kunstgras. Veeg het zand altijd tegen de poolrichting in, het zand zakt dan eerder en u borstelt direct de sprieten omhoog. Pas als het zand gelijkmatig is verdeeld kunt u het kunstgras in gebruik nemen. Het invegen en opborstelen kan handmatig veel tijd in beslag nemen. Kunstgrasbedrijven gebruiken automatisch borstelmachines die het zand machinaal verdelen, invegen en opborstelen.Inloggen